Quantcast
Channel: Bestemors hage
Viewing all 1332 articles
Browse latest View live

Dag tre

$
0
0
Foran oss ligger en relativt uendelig rekke av feriedager. Første arbeidsdag er 15.august. Her vi er er det også flotte solnedganger, vinglass og bare tær.

På dagen kan vi velge opplevelser fra øverste hylle. Jeg konsentrerer meg om bærbuskene, mannen i huset har noen avtaler med en veteranbil.

Helt perfekt med andre ord.

Vi tenker litt på de som har valgt akkurat denne uka for tur til sydenland, og tror ikke at de har det bedre enn oss.




LEGO-rommet

$
0
0
Legobyen har flyttet inn på det ene soverommet. Vi ofret den ene sengen, og fikk plass til en lang, lav benk.

Før                                                                                                        og etter

  



Vi tenker at behovene endrer seg gjennom tiden og nå er det behov for plass til å leke på. Her kan gullgutten holde på uten å ha tilsyn, og etterhvert får sikkert kusina hans delta i leken. Om et par år er det to til som vil ha plass rundt bordet. Jeg kjøpte en bordplate og ben på IKEA. Bena kan endres i høyden, det tenkte jeg var lurt. Bordet veier såpass lite at det kan løftes fram, og det er fortsatt gulvplass til toget (som må få noen flere skinner). 
En ny sprinkelseng skal skrus sammen og får også plass på dette rommet. Vi tar gjerne imot både store og små på overnatting.







Ren luksus

$
0
0
Nå er vi midt i bærsesongen. Det må være neste to uker før det var i fjor. I dag plukket jeg bringebær for fjerde gang og bikker vel 13-14 kg. Jeg veier ikke så nøye det jeg koker til syltetøy og smaker til med sukker. Mye mindre sukker enn da jeg kokte syltetøy for første gang for 40 år siden.

Det er ren luksus å ta med en stor bolle fra kjøkkenet, gå bak låven i strålende solskinn og fylle den med solvarme bringebær. Ikke bare er det en luksus å gjøre det, men dette er helt rene bær. Her brukes det verken kunstgjødsel eller sprøyting.

Jeg bruker fryseren for å oppbevare også det kokte syltetøyet, da slipper jeg styret med de varme glassene.

Solbærbuskene står tunge av bær. De er modne teknisk sett, men kan gjerne bli litt søtere så det blir nok en søndagsoppgave. Det samme gjelder også rips.



Nymalt låve

$
0
0
I tillegg til at jeg har bildene fra hele ombyggingsprosessen for 10 år siden her på gården, så har jeg en notatbok. Jeg skulle bare ønske at jeg hadde skrevet mye mer.  Det jeg skrev denne juliuka i 2006 tyder på at tempoet ikke var redusert, men heller økt.

Den 20.juli var låven malt ferdig, men noe bilde av en nymalt låve tok jeg ikke. Derimot et par fra de avsluttende strøkene. Med lift var det mulig å komme til over takrenna. Og med lang stige var det mulig å male akkurat der stillaset hadde vært festet.

Det var dessuten helt fantastisk å se de nymalte hvite lukene bli satt på plass.

  

Inne på låven hadde vi hatt et bittelite, men veldig viktig prosjekt. En vindusrute i det store låvevinduet var på et eller annet tidspunkt blitt erstattet med plast som ikke hadde tålt vær og vind noe særlig. Vindusrammen var blitt hektet av da stillaset sto på vestsiden, og skulle tilbake på plass igjen når liften sto på den siden.

Jeg vasket, pusset, grunnet og malte vinduet. Min far ble hyret inn som glassskjærer, og med et lite glasslager i egnet tykkelse var det bare å sette igang.

Det er veldig gøy å se hvordan han markerer/risser i glasset med en glasskniv, og etterpå kan knekke av glasset ved å brekke forsiktig.





Og med lift var det enkelt å henge vinduet på plass igjen.

Stillase og lift ble levert, og det ble ryddet i malingsspann, pensler og hansker.



I mens hadde det vært full innsats også i bryggerhuset. Planlagt innflytting skulle være 1.august, men vi innså at det ville vi ikke rekke.
I notatene finner jeg at i tillegg til maling av det ene soverommet, hadde vi også malt baderomstaket, masse gulvlister, wc, entre og kjøkken. Det siste rommet for andre gang.



Mens vi hadde en gjeng med sterke gutter på gården passet vi på å rydde litt i kjelleren. Her sto det mye i veien for ting som snart skulle skje. Et helt badekar med flasker var blant det som var lagret der. Dessuten en flott langbenk og noen småbord.

Jeg sorterte ut en god del flasker, men jeg burde visst at alle de små kaffefløteflaskene kunne jeg fått bruk for.

Når jeg ser igjen bildet av hvordan det så ut under låvebrua for 10 år siden så er jo dette en av stedene som jeg nå er ganske stolt av. (rent bortsett fra at det må være Norges største og styggeste låvebru).

Og hengeren ble fylt, ikke bare en gang, men flere av det som vi fjernet fra kjelleren.
  

 En hel pall med ytongblokker ble kjørt ut med traktor. Det meste ble bruk litt senere på sommeren til ulike trapper.

Og endelig var vognskjulet i bryggerhuset tømt. Året før var det fult med ved, men det skulle tross alt tas ibruk som garasje for bil nå. Og den uka kom også varmtvannsberederen til bryggerhuset.

Det er så gøy å ta dette dypdykket 10 år tilbake, og jeg er så glad for at vi ikke holder på med dette nå.

Halvveis

$
0
0
Nå er vi akkurat halvveis i ferien. Det har vært sol, flotte solnedganger, litt regn og kjøligere dager. Jeg har gått mange kilometer i egen hage og mannen på tur med hunden. Det har vært en biltur, til IKEA.  Det har med andre ord vært hjemmeferie i år. Helt fantastisk deilig. Ikke minst det å sove i egen seng kan ikke overvurderes.

Den siste uka har jeg hatt fokus på bær i hagen og fryseren begynner å merke den fantastiske mengden bær det er i år.

Det står noen ting på lista, men det er utrolig deilig at det ikke haster så veldig. Det er vel det som er ferie - å gjøre ting etter innfallsmetoden. Veldig deilig er det at vi bare er halvveis.

Møbler og vinduer

$
0
0

Det tok litt tid før jeg forsto at karmene som sto på loftet da vi overtok her i 2005 hørte til i kjelleren. I den nye delen av kjelleren var det laget utsparinger til vinduer, men de var ikke satt inn. Vi ønsket mer lys inn i kjelleren og hentet karmene og de glassløse vindusfeltene frem denne siste juliuka i 2006.


Først ble de grunnet og så ble de malt. Det var bra vi hadde god plass alle steder den gang. Grunning skjedde i det rommet som skulle bli vaskerom og malingen skjedde i soverommet vårt.
Deretter satte min far igang med å skjære glass og satte de inn. Jeg ser at pappa står rett innenfor hovedporten på låven. Der synes han det ble godt arbeidslys.

Så  fikk vi tilbudet om noen gamle møbler. Jeg visste jo at vi ikke hadde nok selv til å møblere det store huset på gården.

Spisestua vi fikk står nå i bryggerhuset som vi leier ut møblert. Vi brukte den flere år på låven når vi hadde mange gjester der, men fortjente absolutt å komme inn i varmen igjen. Det gikk med noen flasker møbelpolish for å få fram gløden i treverket igjen.

Stolene så jeg med en gang at ville passe i garderoben i 1.etasje. De er litt lavere enn vanlig og passer helt perfekt til å sitte i  når man tar av og på seg støvler. Et skatoll og en bokhylle fikk plass, et annet skrivebord venter bare på flere rom som skal møbleres.


Noen av ytongblokkene vi hadde tatt ut av kjelleren uka før ble brukt til fundamentet for et trinn inn til låven. Vi visste at dette bare ville bli midlertidig fordi grunnen her ville synke etter utgravingen og nedsettingen av renseanlegget. Ny trapp laget vi i 2011.



I bryggerhuset så taket i entreen ganske stusslig ut den ene dagen, men den neste dagen var det lagt ny panel for å dekke alle elektriske kabler.
   

Og på badet var fliser og toalett faktisk kommet på plass.


Den neste uka i 2006 bikket 1 års arbeid. Vi begynte å se målet langt der framme.  


Stor stas

$
0
0
I går kom det eldste barnebarnet hjem fra ferie. Da hjemturen startet hadde han fått se bilder av legobyen, og han var spent da de kom innom gården. Det må ha svart til forventningene for han var nesten ikke til å rikke derfra. Egentlig hadde han verken tid til mat eller å plukke bringebær.


En sprø ide

$
0
0
I år er bærmengden stor, også på stikkelsbærbuskene. De hadde jeg egentlig gitt litt opp, og ryddet skikkelig opp i dem i vår. Om det er det som har hatt betydning, eller om det rett og slett er et bærår i år skal være usagt.

Utfordringen var litt hva de skulle brukes til. Det er begrenset hvor mye stikkelsbær man klarer å spise rett fra busken. Jeg synes ikke stikkelsbær egner seg til syltetøy eller saft, så hva kunne jeg bruke de til?

Det er den saftige kjernen som er god, så jeg bestemte meg for å presse den ut. Fra et og et stikkelsbær.  Det fungerte faktisk bedre enn jeg hadde trodd. Litt kjedelig, men jeg har stått og tenkt på hva jeg kan bruke det til.

  

En eller annen eksklusiv dessert er i alle fall sikkert.

Av 1,2 kg stikkelsbær ble det drøyt 500 g fruktkjøtt.

Det var på tide

$
0
0

Jeg oppdaget nylig at dynene våre hadde fått noen små slitasjehull. Da fikk jeg forklaring på at det stadig lå dun i senga. Og det var vel på tide etter 18 år. Så letingen etter nye dyner hadde startet da jeg ble medlem av KID interiørklubb. Og med en valgfri vare til halv pris var det enkelt å betemme seg for dyner.

Vi vil ha det det så kjølig som mulig på soverommet, også om vinteren så vi trengte dyner med litt vekt. Men vi bytter ikke til andre dyner på sommeren, derfor trengte vi ikke "ekstrem-dyner". På det kaldeste legger vi en tynn dobbeldyne på i tillegg.

Vi valgte derfor KINN dundyne. Jeg antar at det blir noen netter med tilvenning, men de virker veldig behagelige.

Og når sengesettene også var på tilbud ble det helt ny seng i dag.

(Jeg har selvsagt ingen fordeler med å skrive dette.)

De gamle dynene blir litt kortere etter at jeg har sydd ned de slitte kantene, og kan fint brukes av gjester.

Problemområde

$
0
0
Etter flere dager med bærplukking, var det deilig å bruke kroppen litt mer fysisk. Et område nede ved låven gror til med ugress hvis jeg ikke hele tiden passer på. Kombinasjonen av lite pass, en del regn og ganske mye sol gir supre vekstvilkår for ugress.

Jeg har tatt før og etterbildene fra litt forskjellig vinkel, men jeg har ikke flyttet på trillebåra. Så da er det lett å se hvorfor trillebåra nå er helt full.

Egentlig burde jeg fjernet er del av grusen akkurat i overgangen. Den er veldig jordblandet og en skikkelig godt grunnlag for mer ugress. Så vi får se på det.

Blomstene i pottene der nede må iallefall byttes ut.


Samle trådene

$
0
0
I den andre augustuka i 2006 begynte vi å se enden på arbeidet i bryggerhuset. Malingen fortsatte med høy intensitet. Jeg rigget meg til med en seng på et rom i hovedbygningen for å kunne ta deler av nettene i bruk.

En viktig milepæl var da varmvannberederen kom på plass. Da ble vannet også koblet på, og jeg måtte ta bilder av rennende vann både på kjøkkenet og på badet.







Også på det lille toalettet var wc og vask kommet på plass.







Jeg hadde bestemt meg for at trappa opp i 2.etasje på bryggerhuset skulle forbli umalt. Men den måtte pusses og sønnen startet med det.  Vi innså at det hadde blitt et mye større arbeid enn vi hadde tid til, så den ble malt - i første omgang grunnet.

  
Snekkerne var omtrent ferdige, og vi var veldig fornøyd med hjørnet mellom taklistene. Og mureren hadde tettet igjen et hull vi ikke skulle bruke i pipa og laget et nytt et annen sted.





Utendørs hadde vi støpt trapp. Vi begynte å innse at noen ferietur ble det ikke tid til det året heller.





Ut - og innflytting

$
0
0
Denne uka for 10 år siden var bryggerhuset endelig klart for innflytting. Det betydde også at det ble flyttet ut fra 1.etasje i hovedbygningen og at vi endelig kunne starte for fullt det som skulle bli vårt nye hjem.  


Men aller først - innspurten:

det ble satt opp garderobeskap og det ble vasket overalt.

Så en runde i bryggerhuset.
Jeg hadde planlagt å fotografere alle rom slik at jeg hadde før og etterbilder, men det glapp i innspurten. Så først i 2015 fikk jeg endelig tatt etter-bilder.

Den opprinnelige gangen finnes det ingen bilder av, bare dette til venstre av trappa opp før vi tok hull i den gamle tømmerveggen mot vedskjulet og bygde garderobeplass og gjeste-wc.  Etter til høyre



Kjøkkenet var 1,5 meter kortere før. Vi innlemmet en liten entre i det nye kjøkkenet. Dermed ble det plass til godt med benker og en spiseplass ved vinduet.


I spisestua fjernet vi døra til det som hadde vært entre, men vi tok hull i tømmerveggen inn mot vedskjulet og satte inn dør. Den gule døra til det gamle kjøkkenet ble fjernet. Der er det bare en stor åpning nå.




Å legge panel og parkett i stua gjorde en stor forskjell.  

Badet, soverommet og det lille wc ble bygd i det som hadde vært vedskjul tidligere. Fotovinklene er ganske riktige på før og etterbildene.


  

I 2.etasje hadde det vært et stort uisolert rom. Høsten 2005 ble det ryddet, isolert og panelt. Sommeren 2006 malte vi og la laminaltgulv.



I 2015 fikk en litt sliten sovesofa nytt trekk, og står stort sett utslått som en seng. 


Det uisolerte rommet gårdsgutten hadde bodd til ut på 1950-tallet var blitt et lyst og varmt soverom.









I den andre enden av loftet var det ikke engang gulv. Der ble det bygd et bad.


  


Samtidig som jeg var veldig opptatt med det som skulle flyttes inn i bryggerhuset, satte sønnens kameratgjeng igang på det som timer før hadde vært et kjøkken, kontor, bad og vaskerom i hovedbygningen med oppdraget: alt skal rives. Å slippe 5 på 20 år løs med brekkjern og motorsag er effektivt.



















Bak tunge huntonittplater fant vi både tømmervegg og gammel panel. Tømmerveggen ble beholdt synlig. Den gamle panelen på veggene var for ødelagt til å bevares, men taket ble helt supert etter pussing, litt akryl i sprekkene og maling.










Også på det rommet som noen år hadde vært kjøkken i en egen leilighet i 2.etasje ble det revet veggfaste skap. Og jeg tegnet en skisse på veggen hvordan den nye innredningen skulle bli plassert.

Så hørte mannen en suselyd og antok at det måtte være en lekkasje et sted. Etter nøye målinger ble dette bekreftet og det måtte graves litt på nytt.

I tillegg til dette så begynte vi å planlegge salg av huset i byen. Øverst på lista var rydding av kjeller og boder. 




























Svarte og sorte skatter

$
0
0
Etter et års rydding på gården dukket det plutselig opp sort gull. En stekepanne, og tre kakejern. Krumkakejernet og vaffeljernet har fått sin plass i gårdsmuseet, mens stekepanna og munkepannen er tatt i bruk. Munkepanna er vasket og renset og henger til vanlig oppunder taket på kjøkkenet her. Jeg har til og med bakt Munkeboller. Uansett om det ser utrolig ut så har også stekepanna fått et nytt liv på kjøkkenet til sønnen. Gamle jernpanner har flere og lengre liv enn moderne stekepanner!

Den samme uka i 2006 vasket jeg alle dørene som skulle brukes i huset. 55 års lagring på loft og låve hadde satt sine spor.


Karmene skulle lages nye, og det fantes ingen stabler. Jeg tok mål av alle stabelhengslene på dørene, slik at jeg kunne bestille nye.


Snekker var igang på det rommet som guttegjengen hadde strippet noen dager før. For å få nok bæring til badene i 2.etasje ble det laget en spalte i det gamle tregulvet slik at den nye deleveggen i dette rommet kunne settes helt ned på betonggulvet. I 1949-50 ble nemlig det gamle tregulvet først tatt ut, og det ble støpt et helt betongdekke (tak i kjelleren). Deretter ble det gamle gulvet lagt på plass igjen i de rommene der det skulle legges sponplater og vinylbelegg.

  

Her er stolpene i bæreveggen satt opp i det tidligere kjøkkenet, - det som skal bli garderobe og soverom.

Bildene under viser det ene store rommet i andre etasje. Her har vi fjernet alle gamle gulvbord og isolasjon (leire og sagflis). Den delen som er lektet opp på det høyre bildet skal bli vårt bad. Dermed kunne alle rør og ledninger legges skjult i gulvet.

Og så ble det tatt hull i tømmerveggen fra det som skulle bli vårt soverom og inn til badet. Ja, vi planla vårt eget bad. Det hadde vi hatt i byen, og var enige om at det ville vi prioritere.

På bildene under ses den nye veggen mellom badet vårt og resten av det opprinnelige store rommet.  Det var flaks at en takbjelke lå akkurat passe plassert mellom vinduene. I den andre enden ble det laget en liten krok. Først og fremst for å få plass til en dør og dessuten få plass til garderobeskap.


Så startet vi på et tidkrevende arbeid. All løs isolasjon (mose) mellom tømmerstokkene ble fjernet. Veggene skulle males og jeg ønsket ikke å få alt i malingen.

I tillegg hadde jeg fødselsdag, og jeg har notert hvilke gjester som kom, men jeg klarer ikke å huske om de kom hit eller til huset i byen.  Ingen bilder tok jeg av det heller.

Når jeg ser på notatene for uka som fulgte i 2006 så forstår jeg at jeg da fikk følelsen av å løpe etter et tog i fart.

Nye vinduer, rør og megler

$
0
0
Den tredje uka i august 2006 ble trappa til loftet i bryggerhuset endelig malt. Det var deilig å kunne sette strek der og konsentrere oss fullt og helt om hovedbygningen.

Som for eksempel å rydde opp etter strippingen av det gamle kjøkkenet og badet. Et skarpt blikk får sikkert øye på den gamle utslagsvasken. Den burde jeg selvfølgelig ikke kastet.





























På loftet måtte vi rydde, koste og støvsuge der hvor elektrikere skulle gjøre en jobb.

Her i den ene delen av midtgangen var det ikke så ille, men vi fant to bunter med tobakksblader. Det ble dyrket tobakk på en del av gårdene i distriktet under krigen. Så dette hadde altså ligger her siden 1940-tallet.

Da den siste delen av kjelleren ble bygd i 1987 var det beregnet plass til kjellervinduene som jeg fant på loftet. Og det ble en helt annen kjeller da det var blir skjært ut i ytongen og vinduene var på plass.










Også utvendig ble det mye bedre.

Inni huset var arbeidet med panel i takene på de to soverommene og to badene i full gang. Den ble lagt fra oversiden slik at bjelkene kunne være synlig. Da fikk vi også større takhøyde og rommene virker veldig luftige.

Da panelen var lagt ferdig ble det lagt et nytt bjelkelag på tvers av gamle for isolasjon og gulv på loftet.
Et viktig punkt denne uka var legging av vann- og avløpsrør til de nye badene.

Etter et helt år uten særlig fokus på det huset vi faktisk bodde i var det på tide. Man nå hadde vi inngått avtale med megler om salg av huset, og vi hadde fått dato for fotografering. Ingen av oss var innstilt på å fjerne alt personlig, og "styling" var heldigvis ikke blitt så vanlig som det er nå. Men det var absolutt forbedringspotensiale. Så denne helgen for 10 år siden kjørte vi de første lassene fra boder, loft og kjeller.


I gang på loftet

$
0
0
Det er veldig hyggelig å kunne skrive om nåtidens aktiviteter også. For nå om dagen er vi igang med noe veldig spennende - nemlig loftet.

Endelig har vi fått lagt gulvet. Det er faktisk saget av tømmer fra egen skog. Under gulvet er det nå 40 cm med isolasjon. Den gamle, ca 2 tonn med leire og sagflis ble båret ut i 2010.

Vinduet som skal inn midt på veggen har stått ferdig malt i kjelleren i 3 år.

Det er et tilsvarende rom på den andre siden av midtgangen. Der var vi forutseende nok til å legge vann og avløpsrør med tanke på et ekstra bad. Men akkurat det står ikke øverst på prioriteringslista.
Tømmeret bærer preg av 216 år med støv, men en liten test med klut og vann avslørte en flott farge.
I første omgang skal veggene støvsuges og vaskes, og rommet kan fungere som gjesterom om sommeren. For å kunne bruke rommene hele året må veggene isoleres og kles med panel.  

  


Supert målebeger

$
0
0
Jeg har noen ganger tidligere skrevet om gode redskaper, og nå har jeg funnet et nytt. Eller i allefall en skikkelig fin utforming.

Når jeg er i butikker som selger kjøkkenutstyr så må jeg saumfare hyllene. Det kan jo hende at jeg plutselig oppdager noe veldig bra. Det var egentlig nye slikkepotter som sto på lista. For slikkepotter er en slags ferskvare. Enten blir de stive, sprø eller går i oppløsning.

Men det var et nytt målebeger jeg fant. Kravene jeg har til det er at det skal være rett i formen slik at det står godt på benken, det skal ha gode tall (helst bare dl) og hanken skal ikke være festet på to steder. Begrunnelsen for det siste er da kan målebegrene stables. Jeg kjøpte selvsagt flere, og har sortert ut fra skuffen de jeg var veldig misfornøyd med. Ikke noen ulempe at 5 dl målet er uten hank.

Produsent er Ortexgroup. Jeg var sikker på at jeg ville finne mange forhandlere i Norge, men jeg fant bare Dag`s Marked i Drammen der jeg handlet. Så vis fram bildet eller nettsiden til deres lokale kjøkkenutstyrsbutikk og dere er enig i at denne både var pen og praktisk.


En nøye vurdering

$
0
0
I 2005 malte jeg ganske mange vinduer i hovedbygningen her på gården,  Jeg fortsatte i 2006 og de siste ble malt i 2007. I fjor hadde jeg en ny runde. Da måtte jeg innse at slaget var tapt for noen av dem, eller i allefall for deler av hvert vindu. Helst ville jeg beholde vinduene, og vi innhentet anbud for restaurering. Etter nøye vurdering har vi likevel bestilt helt nye. En viktig grunn er prisen. Nye vinduer koster mye mindre enn restaurering, selv om vi kanskje hadde fått tilskudd til det.

Den viktigste grunnen er likevel sikkerhet. Jeg synes at det er så skummelt å vaske vinduene i 2.etasje. Det er veldig høyt ned. Fordi jeg må stå i karmen og vaske, så skal det veldig lite til for at det skjer en ulykke. Og det tok jeg ikke sjansen på. Vi har lagt en plan for å bytte ut vinduene i 2.etasje, og starter med de dårligste.

De nye vinduene er utseendemessig helt lik de gamle når de er lukket, men de åpnes med en sidesving. Det betyr at jeg kan stå på gulvet inne og vaske utsiden av vinduene.

Bestillingstiden var bare tre uker, så nå må vi finne en snekker. Og vi kan snart ta av lister og foringer på de gamle så alt er klart til monteringen.

Det satt langt inne å velge helt nye vinduer til dette veldig gamle huset, men jeg tror at vi har valgt rett.

Det kommer selvsagt mer om vinduer etterhvert.




Den aller første høstdagen

$
0
0
Jeg har skrevet det mange ganger før, at høsten ikke er min årstid. Det kan egentlig være det samme med klarere luft, og fine farger. For det er så fryktelig lenge til neste sommer.

Det har heldigvis vært noen fine dagen denne uka, og jeg håper at det kan fortsette iallefall ut måneden. Det er nemlig ikke bare bærår i år, men også epleår. Vi kommer til å levere så mye vi kan til pressing, men det er helt tomt for eplemos i fryseren - så det må lages. Noen bokser eplesyltetøy blir det nok helt sikkert også. Jeg har noen stauder som burde ha vært plantet for lenge siden. Så litt hageliv blir det fortsatt.

Litt spesiell kommer den første høstdagen til å bli i årene fremover. Da fikk vi vårt tredje barnebarn.

Gullgutten, som ble hentet av Bessi i barnehagen i ettermiddag, har vært storebror lenge - til søsteren i mammas mage. I ettermiddag ble hun født, 3120 g tung og 49 cm lang. I morgen skal både han og jeg endelig få møte henne.









Vi fortsetter

$
0
0

For 10 år siden var det store rommet til høyre i gangen bortimot tømt. Det hadde fungert som lagerrom i mange år, og det tok sin tid og mange lass til avfallsstasjonen før vi tilslutt kunne rulle sammen plasten på gulvet. Den bar også preg av mange år på gulvet.

Denne delen av huset fikk kjeller først i 1987. Da ble huset jekket opp, gråsteinsmuren fjernet og det ble støpt nytt gulv, tak og vegger i kjelleren.



Vår fremtidige spisestue ble tatt i bruk som malesal. Alt listverk skulle byttes ut med nytt, og det er mye enklere å male det før det blir satt opp enn etterpå.

Huset i byen ble fotografert, og dermed gjort klart for visning. 



Da vi la panel i taket i nordrommene i huset ble også åpningen til loftet tettet igjen. Da ble det laget en ny åpning i hjørnet av gangen. Her skulle den fremtidige trappa plasseres. Det eksisterende bjelkelaget ble kuttet da det ble laget utsparing, slik at bæringen blir beholdt.


På soverommet blir den nye klesboden kledt med panel. Og vi ser åpningen til døra inn til gjesterommet. Den måtte gå så nær rekkverket som mulig. Jeg hadde laget møbleringsplan og visste av veggen på den andre siden av døra måtte være 2 meter. Da ville det bli plass til en seng i soverommet og en sofa på gangen. 

Det er vel et generelt råd jeg vil gi: Start tidlig med å planlegge møbleringen. Da kan man få lange nok vegger, og riktig plassering av stikkontakter.

  

Selv om ikke alle restene etter det gamle badet i første etasje var helt fjernet, så var det nye badet markert med nytt spikerslag.
Og vi tok også i bruk det fremtidige kjøkkenet til malesal. Totalt malte vi ca 1000 m med lister til gulv, tak, dører og vinduer.

Akkurat denne uka for ti år siden leide vi vår eneste container gjennom byggeperioden. Det var rett og slett for å spare tid. Den ble stablet med omhu for å få plass til alt sammen.

Bak containeren ser vi området som ble gravd opp våren samme år for å sette ned renseanlegget. Det tok litt tid før gresset kom ordentlig der, selv om vi kastet på ganske mye plenfrø.

Eplesesongen

$
0
0
Med 16 liter eplemos er årets eplesesong igang. I helgen plukket jeg for første gang i år nedfallsfrukt som egnet seg til mat. Det har vært ganske mye epler på bakken en stund, men den har ikke vært moden nok til å brukes.

Det blir nok noen liter eplesyltetøy også, men da vil jeg helst ha epler uten skader. Da er skrelling og oppskjæring mye enklere.

Forskjellen på eplemos og eplesyltetøy? Mos er helt glatt purè, mens eplesyltetøy har biter. Jeg har moseapparat til min kjøkkenmaskin, så her går produksjonen av eplemos raskt.


Viewing all 1332 articles
Browse latest View live