Quantcast
Channel: Bestemors hage
Viewing all 1332 articles
Browse latest View live

Vårtegn: Det går for fort

$
0
0
Ikke noe stas å ha tilbrakt mye av disse fine dagene innendørs. Sola, varmen og ikke minst enhver antydning av trekk i lufta skaper økt hoste.

På mine korte turer ut, jeg prøver jo å fjerne litt mer løvetann, legger jeg merke til at som blomstrer og hvor kort blomstringen er. 

Plenen ser ustelt ut, men jeg velger ikke å klippe den når det er så tørt. Vi har så lite vann at ingenting kan brukes på plenen. 





Dette er årets første Iris (Dvergiris) og jeg håper et det blir mange flere etterhvert. 

Det er noen åpne felt i dette bedet etter den strålende innsatsen forrige uke. Men det har ingen hensikt å plante noe i denne heten. Det må vente til det kommer litt naturlig vanning. 

Mens jeg venter på fuktig jord vurderer jeg hva som skal plantes. 












På bildene under er Rosehagtorn både nært og på litt avstand. 


Her er det Nyperose og Løytnantshjerte.


Så kommer Tartarleddved og Klokkebusk. 


Rhododendron Scarlet Wonder har akkurat startet sin blomstring, men R. Morgenrot er snart ferdig med sin. Neimen ikke lett å ta gode bilder av blomster med så sterk farge. 


Disse Syrinbuskene plantet jeg våren  2009. Det virket endeløst langt fram i tid at buskene skulle bli store, men nå er de blitt flotte.

Den første sommerdagen

$
0
0
Til tross for løvetannkrigen i pinsehelgen så var det mye vi ikke rakk. Vi klipte ikke plenen i forrige uke, så overalt ser vi nå de hvite hodene med frø.

Etter to uker med tropevarme er det rart å snakke om den første sommerdagen. Men 1.juni er starten på de tre sommermånedene.

Jeg har gjennom hele våren registrert utviklingen i hagen på et bestemt sted. Det er veldig rart å se ukene tilbake til 1.mars. Da trodde vi faktisk aldri at det skulle bli skikkelig vår, eller for den saks skyld sommer.

Vi burde ha saltet veien for lenge siden, men det var utsolgt for veisalt. Den lille private veien forbi gården brukes både av en gård lengre inn, og av tunge landbruksmaskiner. Det har støvet mye.

Det ble helt utrolig forskjell etter en raus mengde vann og salt.

I hagen har de første rosene sprunget ut. Fra venstre Therese Bugnet, Hurdalsrose og Persian Yellow.

   

Liljebiller

$
0
0
Jeg oppdaget Liljebiller for første gang i 2015. Da fjernet jeg de skada liljene. Året etter gikk billene løs på bestemors gamle Brannliljer og jeg hadde en periode med intensiv plukking.

I fjor fikk Brannliljene stå i fred, men i år er skadene store.


Tuntreet

$
0
0
Det var mange store trær på tunet da jeg var barn. Gjennom årene forsvant et etter et. Noen sa takk for seg på egen hånd, andre sto for nær kjellermur eller vannrør.

Jeg visste at vi måtte plante ei Eik selv om den ikke vil få majestetisk størrelse i vår levetid. Likevel er jeg fornøyd med veksten på 9 år.

På bildet under til venstre er eiketreet bare noen måneder etter planting. Jeg sto sannsynligvis på andre siden av granhekken da jeg tok bildet. I dag sto jeg så tett opptil hekken som mulig for å ta det andre bildet.

Det jeg legger aller mest merke til er at telefonen (bildet til høyre) må ha en form for vidvinkel på kamera, for huset har blitt utrolig langt.

  

Fretex tok imot

$
0
0
Det ble Fretex som ble "redningen" etter bruktmarkedet i forrige uke. Alt som var ryddet ut av flere hus skulle ikke tilbake. Jeg fylte derfor Berlingoen full og dro innom den nærmeste Fretex etter jobb.

I butikken la jeg merke til flere de de samme servisene som det lå deler til i kassene jeg skulle levere var i hyllene, så da håper jeg jo at de kommer til nytte av andre. Tre kaffeskåler i Vega og fire asjetter i Brazil hadde ingen verdi i mine hyller, men sammen med det som allerede var i Fretex-butikken får de faktisk det.
Denne Fretex-butikken er veldig stor. Det er derfor plass til å sette fram varene på en veldig oversiktlig og fin måte. Det var derfor lett å finne noe som jeg ville ha med hjem. En sausbolle i Bogstad fra Porsgrunn var helt tydelig feilvare i utgangspunktet, men 79 kroner var uansett en god pris. Her i huset er det alltid plass til flere vaser/lyslykter. Denne til 45 kroner er fra SiaDesign og jeg har flere like fra før. Når jeg dekker lange bord synes jeg det er finest.  Cognacglass og ståløser til 10 kroner per stk er et godt kjøp. Alt lagres i kjelleren til neste selskap. Jeg trodde nok at jeg hadde funnet en femarmet lysestake i tinn. Det var det ikke, men likevel bra nok.

Min lokale gjenvinningsstasjon har mulighet til å ta  imot tekstiler og sko. Ikke alle har det. Der må man bruke organisasjoner som Frelsesarmeen. Alle slags tekstiler kan leveres bare det er rent. Det som ikke brukes som klær blir resirkulert. Man gjør sorteringen enklere ved å merke poser med tekstilavfall (ødelagte tekstiler og undertøy).

Min lokale gjenvinningstasjon har en container med plass til brukte møbler og med hyller for bøker og andre smågjenstander. Det har hendt at jeg har plassert noe der, og jeg har også funnet noe der selv. I dag skal jeg kjøre et lass med bøker, men de leverer jeg på Marita brukthandel. Det gir både arbeidstrening for blant annet tidligere rusmisbrukere og når bøkene forhåpentligvis blir solgt gir de inntekt til stiftelsen.

Jeg gleder meg til en skikkelig "komme i orden dag" for nå er det faktisk noen nesten tomme hyller. Da blir det bedre plass til det jeg skal beholde.

Den første rosetiden

$
0
0

Altfor mange av plantene i hagen  har svært kort blomstringstid.
Hurdalsrosen er en av dem. Derfor må den nytes og fotograferes mens den er på det fineste.

Hurdalsrosene ble plantet i løpet av sommeren 2008. Det var i utgangspunktet to, men den ene frøs. Og bra er det egentlig for det ville faktisk ikke vært plass til to. Det kan vel hende at jeg undervurderte hvor stor plass alt ville ta etterhvert.

Fordi det er så tørt og varmt vil blomstringen være enda kortere og intens enn vanlig. Til forskjell fra mange andre roser blomstrer den bare en gang.

Hurdalsrose har ingen torner og har en fantastisk lukt.

Etter mange hint, mer direkte oppfordringer og tilslutt press dro jeg til legen i dag.

Jeg kom hjem med antibiotika, sykemelding og avtale om røntgen av lungene på mandag. Lungebetennelse kan komme i mange utgaver. Kanskje ikke så rart energinivået og konsentrasjonsevnen har manglet de siste ukene.

Når hodet var innstilt på langsomt tempo fikk jeg faktisk vannet de aller tørsteste i hagen i ettermiddag.

Det er  mye mer i hagen om dagen og jeg gidder ikke skjule at jeg er stolt. Fortsettelse følger.



Mot vest

$
0
0
Kreftene strekker bare til å se på det som blomstrer og til å ta noen bilder. Kanskje tar jeg meg tid til å nyte mer enn før, og forsøker å overse den ustelte og tørre plenen.

Heldigvis har vi foreløpig i år ikke satt igang med noen nye prosjekter, så jeg slipper å se på noe som er halvferdig.

Varmen har gjort at blomstringen blir veldig kort også på pionene. Bare et par dager etter at de sprang ut er fargen blitt blekrosa.

Det er nettopp bestemors pion som dannet utgangspunktet for disse store bedene. De var planlagt helt symmetriske, men gjennom årene har de blitt mer ulike. Slektskapet mellom dem ivaretas gjennom Pionen, Hortensia og storkenebb.


Edelgranene som ble plantet inntil trappen var et feilgrep, og må i sommer bøte med livet. De ble for dominerende, røttene infiltrerer bedet og på sikt kan røttene bli et problem for kjellermuren.

Til tross for at Klematisene er plantet tett inntil veggen og dermed ikke får mer vann enn de jeg gir de, så trives de. Ja faktisk så godt at klatrestativet burde vært høyere på veggen.

Bildene under viser bedene rett etter planting i juni 2007. Man kan trygt si at 11 år gir litt størrelse på plantene.







  

Bildet under viser veggen i mai 2005. Bestemos pion sto omtrent på samme sted da som nå, men Brannliljene til høyre for den er flyttet til bedet langs østveggen. Oransje passet ikke helt inn her. 

Og sånn er det i dag. 
















Veldig tørt

$
0
0

Jeg kan vel ikke huske noensinne å ha sett en så brunsvidd plen som vi har nå.

Det er helt utrolig at vi i april ikke trodde at snøen noensinne skulle smelte.

Bortsett fra 4 mm 28.mai har det ikke regnet her siden 9.april. Det er så tørt at gresset går i oppløsning når vi går på det. På denne tiden av året pleier jeg å klippe plenen to ganger hver uke. I år har jeg klipt den to ganger de siste fire ukene.

I tørkeperioder har jeg alltid husket på å vanne i låvebrubedet. Det har jeg glemt i år. I går så det ut til at alle Hortensianene var hinsides redning, men i dag ser det ut til at tre har hatt glede av vannet de fikk i går.


  

Det regner faktisk nå, og det er meldt 4-5 mm fram til i morgen formiddag. Alle monner drar, men det burde ha kommer fire ganger så mye. Plener og dyrkingsjord trenger ei rotbløyte (20 mm) annenhver uke. Blomsterbed antakelig enda mer. Her fordeler jeg det vannet vi har i bedene langs veggene. Alle andre planter må klare seg selv, og utrolig nok går det bra. Det skyldes nok den kompakte leirjorda her. Den holder bra på fuktighet.



I ventekasser

$
0
0
Jeg hadde akkurat ryddet litt i bedene langs vestveggen da tropesommeren begynte. Jeg hadde kjøpt to nye Kryptimian som erstatningen for det store området jeg spadde ut av bedet. Jeg hadde trodd at det ville være mulig å fjerne ugresset som var infiltert, men det ble umulig. Samtidig hadde jeg dessuten spadd opp en del Iris. Ugresset hadde tatt overhånd der også. De det ikke var plass til bedet ble midlertidig plassert i en trillebår med jord. Der sto Timian fra før. En Akssøyleblom hadde overvintret under låvebrua, og har vokst seg stor og fin i ei potte. Men det har vært for tørt til å plante det i hagen

Jeg tok fram Georginene altfor sent, og visste ikke om alle hadde overlevd vinteren. Det var altfor tørt til å plante direkte i bedene så jeg fylte jord i et par plastkasser. Det var liv i alle bortsett fra to. Plantekassene er plassert sånn at jeg lett får vannet.

I kasse under til venstre står Jonsokkoll. Det er tilsvarende historie der. De hadde klart seg bra i bedet om de hadde fått stå ifred. Nyplantet vill de hatt behov for mye vann.

Væromslaget gjorde at jeg tok en bitteliten tur innom et par hagesenter. Nyinnkjøpene er plassert i plastkasser så det skal være enkelt å vanne. Jeg aner jo ikke når det vil være mulig å plante.

 




Glassepler

$
0
0
Det er så gøy å følge med på hvor fort de nye trærne i hagen vokser. Det er helt utrolig å tenke på at dette treet kom sammen med flere andre over fjellet fra Ulvik i en helt vanlig stasjonsvogn. De ble plantet våren 2010 og de første eplene kom i 2013. Dette er Transparente blanc, eller Glasseple på norsk. 

I år er det virkelig mange kart og jeg skal følge godt med på når de er klare til bruk.
























Da jeg var barn sto det et glassepletre omtrent på samme plassen (se treet midt på bildekanten til høyre). Jeg har fortsatt den samme gleden som da jeg var barn, når jeg setter tennene i et glasseple sånn at saften spruter. Når eplene er nesten modne ligger fruktsaften i lommer rett under skinnet, og da gjelder det å spise alt man kan. Bare noen dager senere er eplene blitt ganske melne og ingen smaksopplevelse.
Fra 1949



Gradvis utvikling

$
0
0

Jeg hadde en hagedrøm da vi startet, og etterhvert ble det en hageplan. Jeg trodde nok i starten at alt skulle skje så fort, men det var det verken tid, krefter eller penger til.

Nå har alle stauder, busker og trær vokst til og hagen begynner virkelig å bli det jeg drømte om da vi startet.

Det er alltid sunt å se seg litt tilbake og jeg har funnet bilder fra omtrent samme vinkel på østsiden av huset.

Jeg sjekket målebegeret for regnvann og fant ut at her har det bare kommet 1 mm det siste døgnet. Når det først skal være skyet, vind og kaldt kan det like gjerne komme ei skikkelig regnskur - sånn ca 20 mm.
2005
2006

2007
2008

2009
2013

På vidvanke

$
0
0
Til tross for lite vann så ser det ut til at det blir mye jordskokk i år. Både der jeg har plantet og andre steder. Det skal nemlig ikke så mye til før det dannes nye jordskokker.

Her en hel "tue" midt i rabarbrabedet. Grunnen er selvfølgelig at plantekassene før gikk på tvers, og ikke langsetter som nå og at det ligger igjen knoller i jorda.

Til høsten må jeg systematisk grave opp alle knoller der det ikke skal være noen i årene som kommer.


Rotbløyte

$
0
0
En rotbløyte er en nedbørmengde i form av regnvann på ca. 30 mm. som faller i løpet av 1 – 2 dager.
Nedbørmengden innebærer at det pr. 100m² faller 3 000 liter med nedbør (3 tonn).
Et kortvarig og kraftig regnvær som gir 30 mm. nedbør vil imidlertid ikke gi en rotbløyte, da store deler av nedbøren vil renne bort som overvann, og ikke nå ned til de dypeste røttene. (Wikipedia)

I løpet av to døgn kom det 2,8 mm regn her hos oss. En liten test viser at det, om ikke vått, så iallfall fuktig 20 cm ned i bakken. Det er tre ganger så mye som i går. 

Noen har kalt det "drittvær", men her i mitt område var det lenge etterlengtet både av matprodusenter og de med store hager.


Litt dritt var det at lynnedslag tok vår internettrouter. Heldigvis gikk det bra med Pcen denne gangen og med alt annet elektrisk utstyr.

Det ser ut til at været i morgen sikrer en lang dag i hagen.  Klipping av plenen står på lista. Å plante resten av de nyinnkjøpte plantene likeså. 

Det var dugnad i hagen i går. Det er veldig greit med gjentjenester. Jeg bruker ca 30 timer på forberedelser, gjennomføring og opprydding etter et selskap. "Oppgjøret" kommer godt med i hagen her. 










Ny benk

$
0
0

Benken er slett ikke ny, men den har fått litt tiltrengt stell. Flaks for oss at noen har en benk til overs.

Jeg synes at den passet helt inn mot jordet. Litt upraktisk fordi den må flyttes hver gang plenen skal klippes. Hvis dette blir et permanent sted så må vi kanskje vurdere en annen løsning under den.

Det var akkurat så hyggelig å sitte her som jeg hadde tenkt.


Jeg vasket benken med kraftvask for utvendig hus, og skylte godt for å skylle av all vaskemiddel.

Da treverket var tørt pusset jeg ned med fint sandpapir og påførte teakolje for utemøbler.

Benken har fått et nytt liv.




Eplehagen

$
0
0
Plasseringen av benken var ikke tilfeldig. Jeg er så fornøyd med hvordan området på baksiden av låvebrua har blitt. Det er en luksus ha ha de store åpne områdene mellom de store trærne. Det var først i 2011 at vi hadde mulighet til å prioritere dette området. Fram til da var 




























I 2005 var det to epletrær + to plommetrær + to epletrær i en  rad. Dessuten et epletre som starten på en ny rad. Den smale stripa med trær midt i åkeren gjorde driften unødvendig tungvint, så vi fjernet de nederste fire trærne. Åkeren gikk dessuten tett inntil låvebrua.





I 2006 var den nye hagen definert, men vi hadde ikke tid til å ta oss av alt til å begynne med. Her vokste det igjen med Balderbrå og Kveke.












Det var først i 2008 at ugresset ble slått, og vi tok de nederste greinene av trærne.

Det gikk tre nye år, før området under epletrærne ble frest opp og planert.

I løpet av den sommeren vokste det til gress på et område som nå var så plant at det kunne klippes. Kjøkken hagen som vi også flyttet den våren skimtes i bakgrunnen.




  

Plassen bak

$
0
0
Helt i skjul bak en høy hekk av Duftskjærsmin har vi en ganske stor sitteplass.

Jeg var innstilt på å klippe en del av den både i høyden og bredden, men nå er jeg i tvil. Det er faktisk ikke noe problem at den er så omfangsrik. Det er jo veldig god plass.


  

Det kledte låven veldig å få noe med både høyde og volum foran seg. Veggen mot tunet er lang og høy, og virket voldsom og veldig tom da vi kom hit i 2005.

Det er ofte sånn at det blir  verre en stund før det blir bedre. Flere ganger i løpet av 2006 og 2007 ble området brukt til mellomlagring av det vi ryddet ut av låven. Alt som skulle kastes måtte sorteres først.

 

I 2007 plantet jeg tre Syrintrær ut mot veien, og vi fylte opp med singel for å få denne plassen på samme nivå som resten av tunet. Vi synes at det ble en veldig fin plass til hagemøbler.

Først i 2008 hadde vi tid til å fortsette i dette området. Vi plantet granhekk mot veien, fylte på jord og sådde plen.

Våren 2009 plantet jeg Duftskjærmin og Skogskjegg.  Vi hentet ei Bjørk fra skogen, men den trivdes ikke.
 


Ny Bjørk kom som gave sommeren 2010. På dette bildet fra 2013 er det nesten ikke til å tro at Bjørka kom til gården i en helt vanlig stasjonsvogn.

Jeg er veldig fornøyd med hekken av Skogskjegg. Det er en staude som jeg klipper helt ned om høsten, og den blir høyere og kraftigere for hvert år.

I tillegg til de plantene jeg allerede har nevnt så har granhekken vi plantet i 2008, blitt nesten 2 meter høy. Hekken har nådd ønsket høyde og den klippes både i høyde og bredde hvert år.

Det er faktisk snart 11 år siden vi tømte det første gruslasset ved låven. Jeg var nok veldig utålmodig i starten og ville helst gjøre alt med en gang. Dessuten ville jeg at alt skulle få volum med en gang. Årene har faktisk gått nesten umerkelig, og så er det plutselig blitt sånn jeg drømte om. Det er veldig deilig å si seg fornøyd med resultatet.

Kort prosess

$
0
0
Noen ganger er det mer ugressrøtter enn prydplante. Det er mulig at jeg hadde klart å lirke denne lille Fiolen ut av grepet til røttene til ugressklokke, men
jeg gjorde kort prosess.

Tilslutt var en ganske stort område foran Pionen frigjort og klart for noe nytt. Jeg er veldig begeistret for Storkenebb og det ble det nå også. Storkenebb danner tette tepper og det hindrer ugresset i å vokse,  der i allefall.

På den andre siden av kumlokket har jeg plantet to Kryptimian. Det var faktisk det jeg plantet på denne plassen i 2007. Etter kort tid dekket den hele lokket. Det skal den gjerne få gjøre igjen.

Hva som skal plantes foran Hortensia Annabelle vet jeg ikke enda.

12592 skritt og en super dag i hagen. Kjenner på ryggen at sola har skint.


En utrolig sommer

$
0
0
Det er helt fantastisk å gå ut fra kontoret og møte sommerheten utenfor. Jeg nyter å rusle bort til parkeringsplassen og få feriefølelsen med minner om tilsvarende varme fra langt sydligere strøk. Til alle som har sutret over at det det var for varmt har jeg nådeløst sagt: sett deg i skyggen - drikk noe kaldt.

Jeg har oversett den brunsvidde plenen for vi har ikke vann til holde den grønn. Jeg har i alle år sagt at de plantene som ikke kan klare seg uten vanning kan ikke bo i min hage. Nå begynner alvoret virkelig å slå inn.

Jeg plages ikke av varmen, men det gjør hagen. Jeg plukket fire kilo bringebær på tirsdag. Det er nesten tre uker før det aller tidligste. Noen bær var nesten ferdig kokt på greinene. Morellene begynner å bli modne, men har bare halvparten av normal størrelse. Jeg prioriterte jordskokken da jeg vannet i går kveld.

 

Jeg må følge med i postkaret når jeg vanner og har funnet ut at 30 minutter går bra. Da synker vannstaden med 15 cm og jeg må vente 2 timer før jeg fortsetter. Heldigvis ser det ut til at tilsiget av vann er som normalt







Hvordan Klematisen overlever helt innerst ved veggen mot vest aner jeg ikke. Dette er rett nok en av de prioriterte som har fått en god rotbløyte noen få ganger.


Verre er det for de som tross alt skal produsere maten vi skal spise fremover. Om storfebestanden må reduseres kraftig fordi det vil bli fôrmangel til vinteren, så kan det også bli mindre melk og ost i butikken. At folk tror at vi bare kan kjøpe mer fra utlandet er uforstand. Det er i utgangspunktet uetisk å kjøpe mat fra land der folk sulter, og i sommer er dessuten flere land som har de samme tørkeproblemene som oss. 

Flere kopper

$
0
0
Med bare noen dagers mellomrom dukket fem asjetter og fem kopper med skåler i kaffeserviset mitt opp på to ulike bruktsider. Asjettene ble levert til datteren på jobben hennes, og koppene ble levert til den ene svogeren i Bergen. Jeg tar ikke sjansen på sending med Posten.

Jeg fikk Porsgrundserviset Bogstad med dekoren Nyperose da jeg var 14 år. Mormor lette hver uke etter kopper (som var gjemt på sidene) i Hjemmet, og hun sendte inn kupongen i navnene til alle "damene" i familien i tur og orden. Jeg var den eneste som vant. Ti kopper med skåler. Mamma kjøpte til to kopper og tolv asjetter. For det var tolv det skulle være den gang. 

Jeg tror ikke at det ble produsert i et stort antall for jeg har aldri sett de til salgs. Så etterhvert som behovet for flere kopper kom, kjøpte jeg først Bogstad med gullkant. For noen år siden kom jeg over ganske mange helt hvite på Fretex og gjorde et kupp.  Når vi er veldig mange tilbords har jeg nok mest brukt de hvite med og uten gullkant. Nå kan jeg oftere ta fram rosene. 



Varierte dager

$
0
0
Det er ikke ferie enda for meg så den tiden jeg har fylles opp med svært varierte gjøremål.

Tre nye vinduer er på plass. To i soverommet vårt og et i det ene gjesterommet. Jeg har heldigvis ikke noen ansvar med å få de på plass, men malingen etterpå hører til mine oppgaver. Selve vinduene kom ferdigmalt fra fabrikk, men vindusforingene er enten umalt eller grunnet med feil hvitfarge. Alle vinduslistene er blitt tatt av forsiktig å så satt på igjen, så det ble et strøk på dem også.

Vinduene i seg selv (fra Frekhaug) og listene er jo  så fine at det er nesten litt synd å henge opp gardiner. Men gardinløse vinduer passer ikke i dette huset. Vi trenger dessuten blending mot svært lyse sommermorgener.

I går avrimte jeg det ene fryseskapet. Det var helt nødvenig. Det passet egentlig bra for den ene fryseren i kjelleren var nesten tom, og kunne være midlertidig oppholdssted for alt innholdet. Fryseskapet er igang igjen, og jeg må med skam melde at det fantes noe der som jeg anså som ikke spiselig.

Hagen er full med bær. Det innebærer plukking og frysing. Jeg utsetter kokingen til sent på høsten. Bortsett fra en liten boks med tyttebær jeg fant i fryseskapet. Det ble til syltetøy med en gang.









De aller fleste av fargene i huset vårt ble valgt i 1994 - til det forrige huset. Jeg så ingen grunn til å velge bort farger vi etter 12 år der fortsatt var fornøyd med. Fargen på det ene gjesterommet var derimot ny i 2006. Rommet ble malt i all hast, fordi vi ikke hadde tid til å fjerne platene på vegger og tak. Midlertidig er blitt permanent, og rommet fortjener litt bedre. Jeg har derfor kjøpt et spann med maling, nå som rommet uansett nesten var tømt. Jeg vurderte den gang og nå om rommet burde vært litt mørkere, men jeg valgte 3010 - Y30R igjen. Så enda en malejobb ligger foran meg.

Hovedfokus den siste tiden har likevel vært øl. Vanligvis er det en venn som planlegger øl til den menyen jeg setter opp. Jeg trodde at jeg bare kunne velge blant tidligere suksesser. Men noen av tidligere brukte øltyper har vært import, andre selvlaget, og noen ikke å få tak på mine tre nærmeste vinmonopol. Så etter grundige undersøkelser håper jeg at dette utvalgt vil falle i smak på mandag. Seks retter, deriblant to desserter (øl til dessert er helt fantastisk) og to forskjellige øl til hovedretten.


Viewing all 1332 articles
Browse latest View live