Quantcast
Channel: Bestemors hage
Viewing all 1332 articles
Browse latest View live

God start?

$
0
0
Forhandlingene i landbruksoppgjøret startet i går. Eller de startet egentlig lørdag kveld da statsråden under en middag sa: «å modernisere landbruket er som å flytte en kirkegård. Du får lite hjelp fra dem som er der.»

Det må jo være det mest fantastiske utgangspunktet for forhandlinger?


For folk flest er nok inntektssystemet i landbruket like vanskelig å forstå som arbeidstiden for lærere. Det er viktig at alle forstår at velferdsstaten Norge gjennom subsidiering av matvarer har gitt innbyggerne veldig billig mat i forhold til hva vi tjener. Aldri har mat vært så billig som nå. Det høye kompetansenivået i norsk landbruk gir dessuten friske og sunne matvarer. 


Mange av mine bondenaboer leier dyrkingsareale i tillegg til sitt eget og driver sånn sett både stort og effektivt. Med den topografien vi har i Norge er jeg usikker på hvor store enheter det er mulig å lage  og hvor mye mer effektivt det kan bli.


Noen sier da: "Legg det ned, vi kan kjøpe maten fra utlandet. Der er produksjonskostnadene lavere og vi kan kjøpe mat enda billigere." Det finnes mange argumenter imot: klimabelastningen med transporten, usikker dyrevelferd og bruk av kjemikalier i produksjonen er noen. Men den aller viktigste: Rent moralsk synes  jeg ikke at vi skal importere mat fra land som trenger den selv.


Det var den svenske professoren Hans Rosling som åpnet mine øyne. Jeg anbefaler alle til å sette av 1 time og se dette programmet


Skulle du synes at 1 time er for mye så finnes det en flott kortversjon på 10 min.









Jeg synes der er stas at den kommunen jeg bor faktisk er "selvforsynte" på noen matvarer; korn til brød, melk og epler. I tillegg produseres det både bær, poteter og kjøtt så om vi delte på det ville vi klart oss bra her. Men det finnes ikke mange slike kommuner i Norge, så det er bra at vi har et system som sikrer jevn tilgang på alle slags matvarer alle steder i hele landet.

Norge trenger nå en opinion som viser at vi ønsker å beholde det norske landbruket.  Det er viktig for oss og det er viktig i global sammenheng.


Det grønne på purren

$
0
0
Dere så sikkert purrekampanjen på Facebook i forrige uke?

Det gikk ikke lang tid fra BAMA sendte avkuttet og plastpakket purre på markedet og til den var trukket. Noen forbrukere reagerte på at det grønne var kuttet av, at det var pakket i plast og den hadde femdoblet prisen. Med hjelp av spredning på Facebook ble presset på BAMA så stort at de innså tabben.

Men hva kan det grønne brukes til? I suppe selvfølgelig. I ostepai. Og sikkert en lang rekke andre retter.



Problemet ligger ofte i beregne akkurat stor nok purre slik at alt kan brukes og ikke det grønne går i søpla.

Jeg har løst den saken. Når jeg først skal bruke fersk purre kjøper jeg en stor, eller flere når det er nødvendig. Jeg finsnitter absolutt hele og blander alt i en pose. Så bruker jeg det jeg trenger og putter resten i fryseren.
Da kan jeg ta en neve eller to hver gang jeg skal bruke purre i varmretter.


Stå til høyre - gå til venstre

$
0
0
Jeg ville blitt stressa om rulletrapper hadde vært en daglig foreteelse. Nå har jeg ikke noe imot rulletrapper, men folka i dem.

Hvorfor er det ikke innlysende at de som vil stå stille står til høyre, slik at de som vil kan gå til venstre?

17.mai

$
0
0
Årets vakreste vårtegn - 17.mai.

Status

$
0
0
Det er rart hvor vanskelig det kan være å legge ut et bilde eller to og skrive noen ord, nå hvor jeg virkelig kunne levd opp til navnet på bloggen. Jeg valgte aldri navnet for å skrive om hage, men akkurat nå hvor motiver faktisk står i kø i hagen burde jeg jo vist hva jeg holder på med. Faktisk tilbringes så mange timer som mulig i hagen. Det står hele tiden mange oppgaver på lista selv om den tyngste anleggsperioden er over. Det skyldes nok at hagen er litt i største laget for meg, men disse store bygningene krever såpass plass rundt seg. De nye trærne jeg har plantet skal også få vokse seg kjempestore.

Selv om jeg er mye i hagen så forsvinner noen ganger også motivet før jeg er der med kamera. Som med dette Prydepletre. Nesten burgunderrødt var det på torsdag kveld, i dag mer falmet og bakken er nesten dekket av rosa kronblader.
























Når hagen har fått timene med dagslys brukes resten av kveldene til skriving og leting og skriving. Ja, også scanning av bilder. Om noen korte uke fylles både hus, låve og hage med forhåpentligvis glade slektninger.

Det er bare så synd at Prydepletre og Rosehagtorn blomstrer så kort tid.

Den siste vårdagen

$
0
0
Årets aller siste vårdag er som en sommerdag. Og sommer har vi forsåvidt hatt nesten hele våren i år.

Årets siste vårtegn må bli rabarbrasaft. Her kunne jeg tatt inn rabrabra for 14 dager siden, men tiden har ikke vært der. Denne uka derimot ble det produksjon.

8,5 kg rabarbra ble 12 l suppe og drøyt 5 l saft. Jeg har silt bort fruktkjøttet for å få klar og fin saft.

Denne gangen fryses rabarbrasuppa bort i et stort spann, for om en stund kommer til det mange gjester hit.










I hagen blomstrer blant annet Akeleier

Nede ved låven har Syrinene vi plantet i 2007 blitt passe høye og tette. I år har blomstringen vært svært flott.
Tidligere gikk jordet helt inntil låveveggen her og vi må fylle opp ganske mye for å lage en sitteplass. Og vi plantet ganske tett for å skjerme den for innsyn fra veien.

Sånn var i 2005.













Og sånn er det nå.




Sol og sommer

$
0
0
Det fantastiske været nå gjør blomstringen på bestemors pioner intens og kort i år.

En annen glede i hagen nå er Honningknoppurt.













Og Prestekragene selvsagt. Selv om jeg har forvist store mengder til bak låven som flommer hagen nesten over av dem. De skal iallefall pynte et nytt bord til helgen







Dagen derpå

$
0
0
Til tross  for god hjelp er 92 gjester til middag ganske heftig. Så all tid den siste uka har blitt brukt til de siste forberedelsene.

Fordi folk kom fra fjern og nær var innrykk allerede kl 15 til kringle og kaffe.


Været var fantastisk på vår side. Det skyldes sikkert at vi har mulighet til tak over hodet om det ikke skulle friste med hageliv. Det var faktisk så vindstille at noen måtte kjøle seg litt ned i skyggen fra trær og bygninger.

Under låvebrua hadde vi satt opp salatbar og


griller. Helt pølsefritt, men med grillet ribbe, og helstekte fileter av svin, får og okse. De aller yngste kunne få karbonader om de ville.

Det er selvsagt lukus å kunne dekke til felles middag inne på låven. 
 Og deilig å kunne hente inn noen hundre prestekrager fra egen hage - helt uten at det synes at det er tatt noen. Mitt loppemarkedfunn for snart 20 år siden - det sortmalte skapet - har fått ny funksjon som kaffedisk.
   
Også ble det pannacotta på lørdag også.
Da er det vel på tide å fylle oppvaskmaskmaskinen på nytt. Oppvasken stresser meg ikke. Den står i kjelleren og jeg tar opp etterhvert. 





Gamle bilder

$
0
0
I forbindelse med slektstreffet sist uke fikk jeg en hel kasse med gamle bilder. Virkelig gamle bilder, og virkelig flotte bilder.


































Jeg aner ikke hvem dette er. Er det slektninger eller venner av slektninger. Jeg har aldri tenkt at min forfedre hadde sånne flotte klær, men kanskje de hadde det likevel.

Nå har jeg sortert dem etter fotograf/sted, og jeg vet jo at min slekt har tilknytning alle stedene. Likevel tror jeg det blir en helt umulig oppgave å finne ut hvem



















Så rådet mitt i dag er: Snakk med familiens eldre om bilder i album og kasser. Skriv navn bakpå!

Smart oppbevaring

$
0
0

Selv om de færreste har behov for lagring og transport av så mange vinglass som finnes her, så mener jeg likevel ideen er for god til ikke å deles.

Utgangspunktet er et helt vanlig pappkasse det har vært vinflasker i. Jeg velger alltid kasser med de mest solide skilleveggene.

Jeg tar først ut skilleveggene.
Så skjærer jeg kassen ned til passe høyde.
Skilleveggene skal også kuttes til riktig høyde. Husk å kutte langveggene i bunnen og kortveggene i toppen slik at de fortsatt passer sammen.
Sett skilleveggene tilbake på plass.

Og vinflaskekassen har fått et nytt liv som vinglasskasse. Super til oppbevaring og glassene står godt under transport, både opp på låven og om de skal ha en biltur et annet sted.





En vegg av Duftskjærsmin

$
0
0
Vi har fått den høye skjermingen mot veien som jeg ønsket meg rundt sitteplassen ved låven. Syriner mot vest og Duftskjærsmin mot sør. Nå er blomstringen på det aller fineste. Hekken med Skogskjegg er også flott nå.
  

Det er klart at denne frodigheten var litt vanskelig å forestille seg da syriner og skjærsminen var relativt nyplantet












Enda vanskeligere var det i mai 2007 da vi hadde hatt dugnadsopprydding på låven for andre gang.

Prestekragebedet

$
0
0

Nå har Prestekragebedet blitt slik jeg forestilte meg det.

Det er enda mer Prestekrager andre steder i hagen som jeg kommer til å plassere rundt hjørnet på låven.

Granhekken har også vokst og danner nå et flott skille til åkeren.

Så ser jeg døra på låveveggen, og innser at det ikke lengre er mulig å laste kornsekker ut fra låven. Sannsynligheten for at det skal skje er jo også liten. Nå kjøres kornet rett ut hovedporten i hengeren på en stor traktor.















Det var først våren 2011 at jeg gravde opp langs hele låveveggen og flyttet masse Prestekrager dit.













Og det var høsten 2008 dette området ble pløyd opp, harvet og jeg sådde plen.







Sommeren 2006, da låven ble malt, var det bare en smal stripe ugress langs låveveggen.

Jeg mister nesten litt pusten når jeg ser tilbake på det arbeidet som bare har skjedd her, men er aller mest stolt.

Ny benker

$
0
0
Det er klart at det tar på også for benkene at kjøkkenet fylles av mange folk fra tid til annen. Jeg hadde sett det lenge, men orket ikke konsekvensene. Sliping av trebenker er noe søl. Men midt på dagen i går kunne jeg endelig starte i det ene hjørnet og vaske vekk alt støvet.

Nå når alt, bortsett fra gardinene, er på plass kan jeg si at det var verdt det. Benkene ble som nye.


























Etter flere ulike oljeforsøk har jeg kjøpt vannbasert kjøkkenbenkolje. Ja, det virker jo litt selvmotsigende å kalle det olje når løsemiddelet er vann, men det viktigste for meg er at den holder. Det ser dessuten veldig bra ut og den var utrolig enkel å ha på. Det ble best resultat da jeg rett og slett gjorde som det sto på boksen, - brukte pensel og hadde flere tynne lag. Noen steder "reiste" treet seg litt - det pusset jeg bare bort med veldig fint sandpapir.

Benkeplatene er av bjørk og ble kjøpt på IKEA i 2006.



Mer om bildene

$
0
0
Alle bildene jeg skrev om for to uker siden er nå sortert etter fotograf, lagt i plastlommer og satt i perm.

Takket være arbeidet til Preus finnes det en oversikt over norske fotografer. Der har jeg funnet ut når fotografen var aktiv.

Der er det også angitt om kartoteket etter fotografen er bevart og hvor. Mange slike samlinger ligger i arkivene til fylkesmuseer. Noen av dem holder på med scanning og publisering. Et eksempel på det er Oslobilder. 














Det aller viktigste jeg fant ut er likevel at dette er visittkort.  Det betyr at personene på bildene muligens ikke er slektninger i det hele tatt.

Nå vil ikke det siste hindre meg i å lete videre. Hadde noen andre funnet gamle bilder av noen i min slekt så hadde jeg satt stor pris på å få dem. Noen lokalaviser er kontaktet og er interessert i å bidra i letingen. Så fortsettelse kan følge.

Sommerferie

$
0
0
Den første helgen i årets sommerferie er over, men tre blanke uker ligger foran oss.

De siste ukene bar preg av hektisk innspurt. På jobben skulle ting avsluttes, her hjemme skulle de settes igang.

Sånn som maling av låven. Det var åtte år siden sist, og absolutt på tide. Nå forvitrer rødmaling fortere enn andre farger, og det er ikke sikkert at det var helt nødvendig med ny maling. Men det ser så mye penere ut.














Også inne på låven har vi holdt på - flere gulv er blitt grønnsåpeskura. Noen steder synes jeg at jeg kjente lukta av kumøkk da jeg gikk på med varmt vann og skurebørste.



















En hel bakedag er det også blitt tid til, og to frysere er fylt opp med ordentlige wienerbrød.
Inne i huset fylles skapet opp med nyrulla duker i påvente av flere gjester. Og ute rakk jeg å ta et bilde av blomstrende Bladliljer (Hosta).
Litt tid har det også blitt til gullgutten. Han har forstått at senga er til å sove i og lukker øynene igjen omtrent i det han legger seg. Ikke noen sak å være mormor og barnevakt da.


























I tillegg til malingen er det noen "glemte" områder i hagen som skal få litt stell. Som denne  problemkroken bak låvebrua.  Og plutselig i dag fant jeg en enkel løsning. Så på onsdag tenker jeg at saken er ordnet.


Vann

$
0
0
Vi er stolt av vannet vårt. Det smaker godt, det kommer fra et oppkomme oppi skogen og det er bare vårt. Til og med nå på sommeren er det nok vann til mat, drikke, klesvask og dusjing. Men dessverre ikke til hagevanning. Sannsynligvis vet ikke folk flest hvor mye vann de bruker i hagen i løpet av en varm sommer. Jeg gjorde noen bitre erfaringer med det i starten.

Heldigvis er det leirholdig jord her hos oss. Ja, heldigvis. Den holder på fuktigheten bedre enn andre jordtyper, og i normale sommre kan jeg skryte av det overhodet ikke vannes her hos oss. Det er kun de som overlever uten ekstra vanning som kan bli i hagen vår.

Nå begynner det som vanligvis klarer seg utmerket selv, å skrike etter vann. Så jeg gir til de aller tørsteste. I går ettermiddag var turen kommet til Solhattene (Rudbeckia fulgida "Goldsturm") langs østveggen.

Her har jeg endelig ( 2.8.) fått lagt inn bildet jeg tok av en usedvanlig tørst Solhatt. Svært dårlig bilde - bør visst ta meg tid til å hente et ordentlig kamera når jeg skalta bilder.

I løpet av vanningen smalt det uten at det hadde noen sammenheng med vanningen selvsagt. Min gamle stasjonære PC og Internett forsvant etter lynnedslaget.  En liten tur til Elkjøp sikret internett tilbake og ny del til PCen er bestilt, så vi skal ikke klage. Flere naboer må nok kjøpe nytt TV.

Etter lyn og torden kom det et mildt sommerregn. Ikke nok til en rotbløyte, men uansett oppfriskende.

Ny PC

$
0
0
Det ble en helt ny PC! Jeg skal jo være glad for at jeg kan ordne meg en ny og at jeg fikk hjelp til koblingen, men jeg var helt uforberedt på Windows 8.

Det er helt annerledes. Jeg har egentlig mistet motet flere ganger.







Nå har jeg blitt mer fortrolig med det nye skrivebordet og vet hvordan jeg finner Alle programmer som ikke heter det lengre.















Dessuten har jeg funnet ut at jeg kan lage en verktøylinje nederst med de viktigste programmene. Jeg kommer til å legge officeprogrammene dit også. Det ser heldigvis ikke ut til at Word, PowerPoint og Excel er særlig endret.
Det jeg hittil ikke har funnet er det gamle bildevisningsprogrammet, med redigeringsmulighet.

Jeg må jo innrømme at jeg er blitt fasinert etter hvert, men det har jeg egentlig ikke tid til.

Erter

$
0
0
Flere av naboene har dyrket erter i år. Normalt kan treskedagen fastsettes ganske nøyaktig, men med årets varme sommer ble vekstsesongen kortere. De siste dagene var det blitt tatt prøver hver dag, og så rullet de store treskerne inn på jordet.




























Veldig flott har det vært å se de store åkrene med ertebelgene. Og det var artig å følge med på treskingen. Også her er det snakk om god planlegging. Ertene ble skilt fra belgen i treskingen og store lastebiler kjørte skytteltrafikk til fryseriet i Tønsberg.

             
Jeg fikk hente ut en bøtte erter, som smakte helt nydelig rå. Men før frysing må de vaskes, forvelles og nedkjøles. Og de smakte faktisk enda bedre da.
              
Det ble mange porsjonpakker med det vi absolutt kan kalle kortreist mat.

Hagenytt

$
0
0
Snart tre ukers hjemmeferie har satt synlige spor også i hagen. Vi er ikke lengre i anleggsfasen, men det ryddes og gjøres forbedringer her og der.

Bak låvebrua var det to forsømte områder.

Det ene, i hjørnet mellom kompostbingene og låvebruveggen, var enkelt. Tre trillebårlass med murstein ble kjørt til lager i den gamle møkkakjelleren, plankene er kastet. området spavendt og to nye busker plantet. En Kornell og Syrinhortenisa vil fylle hele denne kroken om 4-5 år.

   
På den andre siden av kompostbingene var det litt mer jobb. Her hadde jeg jo anlagt Steinrøysa med steinbedsplanter for noen år siden. Så det var noen trillebårlass med stein som først måtte flyttes på.
 
Under steinene lå det duk - den ble også fjernet. Jeg husket ikke hva som var under duken, eller hva som var grunnen til at jeg forsøkte meg på et steinbed her. Så noen trillebår lass med knust takstein seinere kunne jeg fylle på med jord og plante en Syrinhortensia. Her har jeg valgt Limelight som også står på den andre siden av låvebrua.
 


Opprinnelig så dette området slik ut.















Og steinbedet så bra ut med en gang, men ble på kort tid overgrodd med ugress.




En deilig middag

$
0
0
Tidligere i sommer dro vi til Oslo for å spise middag. Vi er ikke lei oss for at førstevalget hadde tatt sommerferie, for andrevalget var helt supert.

Det er bare et sted som har denne utsikten - Egebergrestauranten.

Der kan man velge både à la carte og fra en meny satt sammen med 2-6 retter. Vi valgte en 5 retters meny.
Den kombinerte vi med en vinpakke, og fikk passe mye vin til hver rett.








Disse bildene jeg tok med telefonen yter maten ikke rettferdighet. Det så flott ut og smakte enda bedre. Når jeg får sånn mat satt foran meg så innser jeg at jeg har mye å lære når det gjelder å anrette maten på tallerken.

Til den sylta laksen fikk vi Roblin Sancerre, Sav. Blanc fra Frankrike. Til Hummersummen fikk vi Eberbach Riesling fra Tyskland. Til breiflabben drakk vi Chenin Blanch fra Sør Afrika, til fileten fikk vi en Pinot Noir fra Frankrike og til kokoskaken fikk vi en italiensk Birbet.

    

 
 
 
Vi har allerede snakket om å dra tilbake. 
 
 
Viewing all 1332 articles
Browse latest View live